fredag 17 april 2009

Ett beställningsverk från Hollywood

Idag föll domen mot the Pirate bay, en dom som innebär att det blir olagligt att hyra ut sin dator. För det var vad Per E Samuelsson blev fälld för - trots att han inte ens visste vad som försiggick på hans uthyrda dator. Även presstalesmannen Peter Sunde som företrätt the Parate bay blir fälld för så kallad medhjälp, hans brott var att han sa vad han tyckte om piratkopiering (!).

Ett kortare referat av domen ges på SvD av de åtalades försvarsadvokater.

Domens motivering var att Samuelsson ansågs skyldig för att det hade förekommit fildelning på hans datorer som han hade hyrt ut. Men är det ett brott att någon använder dina redskap för at begå ett brott (som egentligen inte borde vara ett brott, ska återkomma till det).

Vi kan ta ett exempel med en person som äger ett hus, där några hyresgäster sitter och tillverkar en giftgas som de tänker förgifta hela staden med. Är det de som tillverkar giftgasen som ska betraktas som brottslingar, eller är det den som äger huset?

Vad låter rimligt? Inte kan jag se hur markägaren är den skyldige i det här fallet. på något sätt.

Men låt oss gå mer mot verkligheten, för det som har pågått på den här datorn är knappast tillverkning av några domedagsvapen, det här handlar om att folk har gett bort saker till varandra. Hela den här domen är alltså fullt jämförbar med att en markägare blir anmäld och fälld av Walt Disney för att några barn har ritat kort med påskkycklingar. I ett samhälle där den privata äganderätten kränker folket så är det lagen som utgör själva brottet, inte de som begår vad som (sjukt nog) klassas som ett brott.

Ska polisen jaga barn som ritar påskkort ifall Disney tar patent på dem också?

För hur kan det vara ett brott att ge bort en bild till sin vän, att dela med sig av en låt som man har hört eller att sitta och spela dataspel tillsammans?

Det är tydligt att det inte är rättvisa som styr det här domstolsutlåtandet, utan precis det motsatta. Det här är inte en folkets dom över förbrytare, det är en förbrytarnas dom mot ett helt folk!

Lagar har stiftats för att göra solidariteten kriminell. Giriga bolagsdirektörer med enorma vinstmotiv jagar fattiga ungdomar som försöker roa sig på ett billigt sätt. Bolagen försöker att äga något som inte kan ägas, för att kunna tjäna pengar på det. Vi har redan sett hur olika företag tar betalt för kranvattnet i vissa svenska städer, är det den utvecklingen vi vill ha? Är det det vi har bett om? Nu har mediakapitalisterna gått ännu ett steg framåt, med politikernas goda minne, och försökt lägga ett monopol på saker som inte ens tillhör dem.

Försvarsadvokaten ger sin analys av sammanblandningen mellan regeringen och företagen:

Han tror att rätten har påverkats av det starka trycket från upphovsrättsindustrin att fälla de åtalade. Inte medvetet, men på ett omedvetet plan.

– För mig är det självklart att de har tagit intryck av den lobbyverksamhet som makten, etablissemanget och kapitalet bedrivit på ett väldigt intensivt sätt. Det är ett uttryck för att när makten talar så lyssnar samhället, och det har vi sett tidigare, säger Samuelson och kallar domen "för en dom mot tekniken".Vad är nästa steg? Ska vi snart få se ett företag som privatiserar luften som vi andas också? Ja, det beror mycket på dig och mig. Ett första steg till att stoppa denna utveckling är att rösta på Piratpartiet i EU-valet i sommar. De sittande politikerna har visat att de är mer intresserade av att lyssna till Hollywood än sitt eget folk. I en demokrati är alltid mandatet till låns - när det missbrukas så ska det dras tillbaka av folket.

Sverige har varit en bastion av frihet för hela världens fildelare. Några av eldsjälarna bakom the Pirate bay har nu tvingats i exil från Bodströmssamhället, Myndighetssverige när det är som värst. Vilket Sverige är det vi ska visa upp för våra bröder och systrar i resten av världen? Ett fegt och hunsat folk som rättar sig efter fåtalets dårskap, eller ett modigt och demokratiskt folk som inspirerar till frihetskamp i världen om?

Som sagt, det är val i sommar och Du kan påverka!

http://intressant.se/intressant

Länkar till tidningsartiklar från DN, SvD, Ex, AB, Metro

1 kommentar:

  1. Det är helt sjukt alltså, och dessutom har de tydligen börjat gripa ännu flera fildelare nu, de här fyra är bara början
    http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=domen_mot_piratebay_dagen_da_internet_dog.html

    SvaraRadera

Jag tror på yttrandefrihet, men det finns två undantag:
Massutskick
Riktigt grova personangrepp