lördag 18 april 2009

Rättssystemet jagar ungdomar men daltar med pedofiler

I en artikel från Aftonbladet får en vanlig läsare komma till tals, och säger något som är så bra att det tål att upprepas:

– Helt otroligt hårt straff. Helt sjukt att de straffas enormt mycket hårdare än våldtäktsmän och pedofiler! Känns inte som att brottet står i proportion till straffet, skriver signaturen Pelleban.


Det här ett tydligt tecken på korrupta tendenser inom rättssystemet, en domarkår som inte lyssnar till det folk som de är utsedda att företräde i rätten. Det finns något som heter rättskänsla, alltså känsla för vad som är rätt och fel. Men det verkar tingsrätten helt sakna i många fall.

Pedofiler som mördar barn behandlas mildare än barnvänliga pirater på nätet. Rättssystemet har inget med verklig rättvisa att göra.

Vem minns inte alla pedofiler som fick mycket mildare straff än vad vi tyckte att de förtjänade? De som ligger bakom the Pirate bay får betala 30 miljoner kronor, men Anders Eklund behövde inte pynta ens en miljon trots att han var en djävulsk brottsling som både hade mördat och våldtagit ett litet barn! Är detta rättvisa?!?

Vem minns inte alla sjuka scenarion med domare som frågat våldtagna flickor om hur de var klädda i samband med våldtäkten? Vilken relevans har det i ett modernt samhälle? Ingen alls, i ett modernt samhälle ska en kvinna för fan kunna springa omkring naken utan att behöva vara rädd för att bli våldtagen. Tyvärr är vi inte där än, det är jag medveten om, men egentligen är det ett fullt rimligt krav. Detta är tyvärr inte domstolarnas uppfattning.

Inte heller är det domstolarnas uppfattning att man ska få dela med sig av det som man har laddat ner, trots att det bara är fler och fler ungdomar som använder detta tekniska medium för att dryga ut sina små inkomster.

Här ser vi en tydlig konflikt mellan det moderna och det föråldrade, en kamp mellan det nya som är på väg upp och det gamla som desperat försöker behålla en ordning som sedan länge har sprungit dem förbi. Däremot skulle jag inte säga att det är en generationsfråga - man kan vara ung i sinnet även om man är gammal till klockan. Det är inte bara ungdomar som laddar ner utan även allt fler medelålders och till med pensionärer använder det här som ett billigt sätt att få underhållning på. Men det vill alltså ett gäng gammelmodiga tråkmånsar sätta stopp för.

Nej, det är dags att kasta ut de unkna makthavare som tror sig ha rätt enbart i egenskap av att de är makthavare. I en demokrati är alltid mandatet till låns, det gäller inte bara politiker utan även domare. Domarna har ett ansvar på sig att döma på ett sätt som folket tycker är rättvist, annars kommer folk tappa respekten för lagen även på andra områden. Särskilt när samma domare ger milda eller inga straff åt pedofiler och våldtäktsmän.

Nu får det vara nog med föråldrade värderingar, in med moderna värderingar istället! Upphovsrätten skapades för 300 år sedan när Gutenberg tryckte bibeln. Den lagen har både samlat damm och mossa, och för länge sedan passerat sitt bäst-föredatum. Nu är det nya tider!!!

Stora och mäktiga, men dåligt anpassade till den tid som kom. Dinsosaurierna dog ut, och det kommer den digitala äganderätten också att göra.

http://intressant.se/intressant

Andra bloggare om piratdomen:
Opassande, Rick Falkvinge, Jonas Morian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tror på yttrandefrihet, men det finns två undantag:
Massutskick
Riktigt grova personangrepp