lördag 25 april 2009

Sd - ett missnöjesparti utan kraft

Robstens blogg visas följande förenklade bild av Rosengård, som är typisk för Sverigedemokraters känslomässiga och förenklade sätt att argumentera:

För femte natten i rad är det upplopp och oroligheter i Rosengård. Våra dagstidningar verkar denna gång inte vara på hugget. Obekräftade uppgifter gör gällande att Jägersro brandkår vägrar släcka bränder i Rosengård om det inte föreligger fara för människor. En frilansjournalist blev i natt rånad på sin filmkamera, detta när han försökte dokumentera situationen i stadsdelen Rosengård.

Rosengård står som ett monument över den immigrations och integrationspolitik våra politiker har fört och fortfarande för. Allianspartierna har nu suttit i regeringsställning i över två år och någon förbättring har inte kunnat skönjas

(ett stavfel rättat, min anmärkning)


Det är just det här som är problemet. Rosengård står som ett monument över den misslyckade integrationspolitiken. Men vem är det som målar upp bilden, och hur bra stämmer den överens med verkligheten?


Mordor?

Till att börja med är problemen i Rosengård direkt orsakade av en klumpigt utformad migrationspolitik, ett direkt resultat av hur tråkiga flyktingförläggningarna är. Familjer flyttar till en stad där det finns bättre möjligheter att få arbete, träffa andra människor och leva ett normalt liv.

Borde då inte snarare Sveriges riksdag vara monumentet över den misslyckade politiken? Problemet är inte enbart kopplat till Rosengård som ett bostadsområde, utan Rosengård är bara ett symptom på en underliggande sjukdom - en klumpigt genomtänkt migrationspolitik som de etablerade politikerna inte riktigt vågar granska på ett självkritiskt sätt eftersom frågan är så känslig.

I detta debattvakuum stiger Sd fram, som en spelare som vågar prata om problemen. Sd framgångar ska inte ses så mycket som ett resultat av deras egen briljans och problemlösningsförmåga, som att de har monopolet på att våga prata om problemet. I sig ett stort underbetyg för de övriga partierna. Men också för Sd - ett parti som saknar lösningar och egentligen saknar insikt om orsakerna.

Det är en extremt liten minoritet av ungdomarna som ägnar sig åt anlagda bränder i Rosengård, ett område där det är ont om fritidsgårdar och där många känner klen framtidstro. Trots den utsatthet och den marginalisering som präglar det svenska samhällets inställning till detta område (och andra) så sköter sig en mycket stor majoritet av ungdomarna trots den sociala och ekonomiska framtid de har - eller rättare sagt inte har.

Rosengård?

De som ägnar sig åt skadegörelsen är personer som naturligtvis är rysligt fel ute, där ska inga ursäkter göras hur ont det än är om fritidsgårdar och hur hög arbetslösheten än är. Men Sd låter denna klick av marodörer prägla ett helt kollektiv av blattar och förstärker därmed, medvetet eller omedvetet, bilden av blatten som någon ociviliserad barbar som springer runt med kniv i munnen och förstör.

Därav kommer Robstens kommentar om Rosengård som ett monument över misslyckandet - behovet av en enkel symbolik som kniper röster (och partistöd ner i Sd-topparnas fickor från skattebetalarna). Rosengård är en tickande bomb, men frågan är - varför finns krutet? Och hjälper det om man tänder på stubinen? Kan det rentav vara så att den stigmatiserande propagandan om "misslyckande" blir en bensin som förstärker ungdomarnas självbild som misslyckade blattar som inte resten av samhället vill ha? Vore det kanske inte i slutänden mer lyckat att faktiskt prata om hur dagens misslyckande kan vändas till en triumf?

En annan bild av Rosengård

För inte ens Robsten kan väl tro att de problem som finns i Rosengård idag och har funnits i många andra förortsområden i flera år skulle försvinna enkom för att man lägger om dagens migrationspolitik? En sådan politik skulle på sin höjd stoppa inflödet av nya blattar, men skulle på noll och intet sätt lösa de problem som redan finns idag i samhället hos både blattar och svennar. Nämligen en stor och dessutom växande omfördelning av resuserna från de fattiga till de rika. Ett stort grundproblem som Sd bara i måttlig omfattning är intresserade av att lösa, eftersom dess orsaker inte med enkelhet enbart kan förklaras med invandringen.

Sd må visserligen fungera som en pysventil för människors ilska över ett allt mer illa fungerande samhälle - och att allt fler i ren desperation vänder sig till Sd får man tyvärr ha en rätt stor förståelse för. Men Sd sätter allt för stor tilltro till att invandringen är roten till alla problem, vilket är en kraftigt förenklad bild av verkligheten - även om den till viss del kan ha bäring på verkligheten. Bäring i så mån att en ogenomtänkt invandringspolitik förstås skapar problem på samma sätt som en korkad utbildningspolitik eller en dum industripolitik.

Men om Sd fungerar hjälpligt som en säkerhetsventil för människors legitima missnöje, fungerar Sd lika dåligt som ett verktyg att faktiskt lösa problemen.

http://intressant.se/intressant
, DN

5 kommentarer:

 1. Kan inte du bara hålla käften? Jävla nolla.

  SvaraRadera
 2. Ja det kan jag, men jag överlåter den uppgiften till dig, eftersom du inte verkar ha så mycket vettigt att säga ändå.

  SvaraRadera
 3. Du borde flytta in i Rosengård om du nu tycker det är så bra i detta område! Skall bli intressant att se hur länge det dröjer innan du blir rånad....om du vågar dig ut förstås.
  /HellBoy

  SvaraRadera
 4. Tack! Efter ha läst en mängd bloggar som ständigt har en ensidig syn på exempelvis Rosengård samt invandrarfrågor blir jag glad när jag hittade din. Har själv bott i Rosengård i över 8 år, aldrig blivit rånad eller trakasserad, det är ett fint område som tyvärr har fått dålig publicitet pga människor som tror de vet vad de talar om men som aldrig satt sin fot i Malmö.
  /Klara

  SvaraRadera
 5. Hellboy: vad pratar du om?

  Jag brukar vara i Rosengård ofta och handla mat. Hur lugnt som helst. Ibland sätter jag mig på en parkbänk och dricker lite saft och äter kex. Igår satt jag bredvid en gammal gubbe som inte kunde prata svenska men tror du han försökte döda mig för det? Han sa salaam till mig vilket väl betyder hej på arabiska (tror jag). Barnen leker.

  Tror du på fullt allvar att det kommer fram ett troll ur busken med en yxa och försöker döda en eller?

  Idioter finns det tyvärr, men låt inte dem stå mall för den genomsnittlige Rosengårdsbon.

  SvaraRadera

Jag tror på yttrandefrihet, men det finns två undantag:
Massutskick
Riktigt grova personangrepp