lördag 18 april 2009

Vänstern borde ta ställning för fildelning

Tron på kollektiva lösningar har varit en av de saker som skiljer vänstern från höger. Och fildelning är en typisk kollektiv lösning på problemet med begränsade resurser. Genom att fildela med varandra så slipper vi gå till en butik och köpa våran musik och våra datorspel. På så sätt sparar vi pengar, själv brukar jag i min tur ge lite till uteliggarna. Man kan säga att fildelning är en form av aktiv omfördelningspolitik. Fildelning innebär att vi gemensamt underkänner kapitalisternas rätt till något som någon redan har köpt av dem. Men - fildelning handlar inte bara om det.

Haha, den här gillar jag! Men fildelning innebär faktiskt inte en enpartistat. Så fortsätt du fildela. ;-)

Att avskaffa patent handlar om att få utvecklingen att gå framåt. Istället för att ett företag ska få ensamrätt på att tillverka och forska fram förbättringar så ska alla få hjälpas åt. Att använda tekniken i människans tjänst är en klart progressiv ståndpunkt, och även här borde vänstern ta klar ställning för fildelning.

Sist men inte minst så skördar patenten liv i svälthärdar. Tack vare dyra patent så höjs priset på mediciner som annars skulle kunna säljas mycket billigare till sjukhus i fattiga länder. Förbudet mot fri information gör att AIDS sprids och att människor dör. Något som i sin tur leder till att fattiga människor skaffar ännu fler barn för att de ska få en "pension" ifall de tror att några av barnen ska dö. Fildelning och fri information skulle alltså stoppa befolkningsexplosionen i tredje världen.

För när människor inte är rädda för att barnen ska dö och lämna dem försörjningslösa på ålderns höst så skaffar de inte barn i lika stor utsträckning.

Fildelning är solidaritet, kollektivism, omfördelning och en stark tro på möjligheten att utrota fattigdomen genom att bekämpa de som gör sig själva rika på den. Vänstern borde ta ställning för fri fildelning och fri information - vilket redan flera vänsterregeringar i världen gjort.

http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tror på yttrandefrihet, men det finns två undantag:
Massutskick
Riktigt grova personangrepp