måndag 15 juni 2009

EU-valsanalys del 1: Därför kom inte Sd in

Så här efter EU-valet har det skrivits om olika partier, varför de kom in, varför de åkte ut, varför de ökade eller varför de tappade.

När det gäller Sverigedemokraterna, så har det spekulerats mycket kring att Sd snubblade på mållinjen eftersom Piratpartiet kom in istället. En tänkbar förklaring sägs då vara att både Sd och Pp är missnöjespartier, som av någon anledning skulle attrahera unga män. Eftersom Pp attraherade många unga män skulle alltså (med denna logik) Sd ha stoppats av väljarläckage till Pp.

Den här analysen tror jag inte alls stämmer. Visserligen tror jag helt och fullt på den statistik som säger att båda dessa partier bärs upp av unga män, men det säger egentligen ingenting. För unga män är en allt annat än homogen grupp. Det finns fattiga och rika, mörka och ljusa, hetero och homo och så vidare.

Det enda som kan sägas förena Sd och Pp är just att de är (eller åtminstone utmålas av media som) missnöjespartier. Men vad menas med missnöjesparti? På vilket sätt är det unikt att ett parti byggs upp av missnöjda människor? Människor engagerar sig ju nästan alltid politiskt för att de är just missnöjda med något. Har du hört talas om ett nöjesparti? Vad som förenar Sd med Pp förenar också dessa två partier med alla andra partier (förutom möjligen Kalle Ankapartiet och Linda Roslings lista).

Rent konkret, så är ju Sd för ökad övervakning och polisstat, medan Pp vill ha minskad övervakning och fri fildelning. Tittar man på varför folk röstar på dessa två olika partier så är det två helt olika ideologier som på många sätt är varandras motsats.

Man varför kom då inte Sd in, om det inte berodde på piraterna? Svaret ska nog sökas hos Sd:s egen organisation. Sd är ett mycket toppstyrt parti, vars ledning befinner sig i södra Sverige. Mot denna ledning finns en fraktion i Stockholm och en fraktion i Göteborg som känner sig överkörda på olika sätt. Organisationen präglas av mycket interna konflikter som skickligt döljs utåt (med vissa undantag).

Eftersom dessa konflikter finns, så leder det till att ledningen (läs Skånefalangen) koncentrerar alla resurser till södra Sverige, för att de ska kunna kontrollera partiet med lojala personer. Det innebär att ombudsmän, politiska sekreterare med mera befinner sig söderut, och därav har lätt att bistå lokala nystartade Sd-föreningar med hjälp, vilket är nog så värdefullt när valsedlar ska ut inför val och annat. De är heltidsanställda människor som enbart jobbar för att stödja Sd i Skåne. Men detta saknas i Stockholm, som trots allt är landets folkrikaste region, och därav så är också Sd i Stockholm extremt handlingsförlamat. Ingenting blir gjort eftersom den lokala organisationen är på kant med rikskansliet (som för övrigt ligger i Stockholm).

Vad som skiljer Sverige från andra länder där rasistiska partier har gått framåt är troligen inte an mer folkligt rotad antirasism i just detta land, utan en så enkel sak som att det svenska rasistpartiet har en mycket mer splittrad och ineffektiv organisation. Sd:s största fiende är inte AFA eller Mona Sahlin, det är Sd självt med sina inbördes bråkande falanger.

Vilket förstås är ett underbetyg i sig åt de antirasistiska krafterna, både i Sverige och Europa.

http://intressant.se/intressan
t

9 kommentarer:

 1. Bara 5% av PP-väljarna skulle rösta på Sd i ett riksdagsval (referens). Det är alltså endast en av tjugo.

  Om PP har stulit någonting från Sd så är det medieuppmärksamheten, inte väljarna.

  SvaraRadera
 2. Bara 5 %? Jag minns klart och tydligt att det sades under valvaken att 14 % av piraterna skulle rösta på SD om det var riksdagsval. Hur hänger dessa två sifror ihop?

  /E

  SvaraRadera
 3. Per Sandström16 juni 2009 09:24

  De 14% som nämndes på valvakan avsåg den andel av sverigedemokraterna som i EUP-valet röstat pirat.

  Om man vänder på steken motsvarar samma grupp 5% av Piratpartiets väljare i Europavalet. Anledningen är förstås att Piratpartiet hade så många fler väljare än Sverigedemokraterna.

  Minns inte hur orden föll under valvakan, men jag misstänker att siffrorna blandades ihop.

  Sammanhangen blir hursomhelst glasklara om man tittar på korstabulerade rådata från SvT:s VALU. Där framgår också att gruppen "5%" består av 12 individer ur ett sampel på 3041 personer. Man bör alltså inte dra för stora växlar på siffrorna.

  SvaraRadera
 4. Nej, siffran 14% representerar andelen Sd-riksdagsvalsväljare som nu tänkte rösta på Piratpartiet enligt prognoserna. Den siffran blir förstås mycket högre. Den visar vilket parti som förlorade störst andel av sina väljare till PP, men eftersom Sd är så litet säger det inte mycket om PP:s väljarbas.

  Om ett hypotetiskt parti som har två väljare i riksdagsvalet förlorar den ena av dem till PP så hade detta parti blivit det som förlorat störst andel väljare till PP (50%). Men det hade inte sagt någonting över huvud taget om vilka som röstade på PP. Därför är det litet märkligt att presentera detta faktum i samband med analysen av PP-sympatisörerna istället för vid analysen av det andra partiet.

  SvaraRadera
 5. "Rent konkret, så är ju Sd för ökad övervakning och polisstat"

  ... vilket är rent skitsnack, som det mesta på din kommunistblogg. I det folkhem som SD vill återskapa behövde man inte ens låsa dörren om kvällen.

  Din analys fallerar på flera andra punkter också. "Falangstriderna" i SD är mindre än någonsin. Men sedan hade du ju aldrig någon riktig koll på eller analys av SD när du var med i partiet heller. Att du kallar SD för ett rasistiskt parti är ju grädden på moset. "Dräggblatte" var det, ja. Ha, ha...

  Per Sandström:

  "Där framgår också att gruppen '5%' består av 12 individer ur ett sampel på 3041 personer. Man bör alltså inte dra för stora växlar på siffrorna."

  Hört talas om representativt urval? PP är så jävla äckliga och fega. Ni stal en massa ungdomar från SD, men ändå går ni runt på en massa bloggar och forum och förnekar det. Till och med er partiledare skryter öppet med att ni gjorde det.

  Ni hajpades av media och fick pengar bara för att hålla borta SD. Till och med Åkesson skriver på sin blogg att en stor bidragande orsak till SD inte nådde ända fram var ni och att många ungdomar har kommit fram till honom och sagt det.

  Ha lite stake och stå för er bluff åtminstone.

  SvaraRadera
 6. @Anders,
  Vilken trevlig ton du har... själv tycker jag inte att du är äcklig eller feg, bara omotiverat otrevlig. Jag skulle kunna förstå om du riktar kritik mot de som inte velat ta debatten med Sd eller ge partiet utrymme i medier, men att anklaga Piratpartiet det skapar snarare en bild av att ni är litet småparanoida och dåliga förlorare som inte accepterar valets demokratiska utgång (jag säger inte att det är så, men det är intrycket som din kommentar skapar).

  Menar du att SvT medvetet har använt ett snedvridet urval i sin valundersökning? Vem skulle ha betalat PP pengar för att hålla Sd borta och hur skulle PP rent praktiskt hållt Sd borta menar du? Vari består "bluffen"? PP vann sina röster på nätet. Vad hindrade Sd från att göra detsamma?

  "Ni stal en massa ungdomar från SD, men ändå går ni runt på en massa bloggar och forum och förnekar det"

  Inte alls. PP stal en hel del ungdomar från Sd (kanske någon sjundedel av väljarna - men den siffran är nog osäker också den), men eftersom PP fick så många fler röster än Sd så är Sd-sympatisörerna en relativt liten grupp bland PP-väljarna (se exemplet i min kommentar här ovan).

  SvaraRadera
 7. Jag har själv sett Sd Stockholm inifrån och är det något som återkom ofta (förutom snacket om att somalier/kurder är si och så) var det just hur trötta folk var på "skåningarna" som styrde och ställde med allt och hade flera ombudsmän i Skåne men inte en enda anställd i Stockholm som kunde bidra i EU-valet.

  Mycket riktigt, så gick det också dåligt för Sd i Stockholm. Men bra i Skåne. Trots att båda dessa regioner båda har relativt stor invandring (jfrt m. andra län i Sverige) och integrationsproblematik som Sd kan profitera på. Jordmånen är densamma, men om man sår mer på den ena åkern än den andra, så skördar man också mer på den senare.

  http://www.val.se/ep2009/slutresultat/lan/12/index.html
  http://www.val.se/ep2009/slutresultat/lan/01/index.html

  Att sen en Sd-sympatisör säger att Pp "snodde" ungdomar visar ju på en märklig människosyn, ett parti kan aldrig äga sina väljare (inte sina medlemmar heller för den delen). Märkligt förresten att Sd är så sura egentligen, ni har gjort erat bästa val någonsin men ändå suras det och talas om konspirationer från massmedia.

  SvaraRadera
 8. Grattis alla nyblivna Miljöpartipirater...
  Nu kan ni sluta ladda ner så mycket,tänk så mycket energi era datorer slukar,det kan väl inte Miljöpartiet godkänna

  SvaraRadera

Jag tror på yttrandefrihet, men det finns två undantag:
Massutskick
Riktigt grova personangrepp