tisdag 14 juli 2009

Islam och europeisk främlingsfienlighet

I Holland har Geert Wilders blivit statsminister. Han har gått till val på ett program som till stora delar överensstämmer med Sd i Sverige. Det finns också vissa skillnader, exempelvis är holländska Pvv (Partiet för frihet) mycket moderna i sin sexualpolitik.

I svenska media lyfter man fram Pvv som ett främlingsfientligt parti, med tanke på de kopplingar som finns mellan Sd och Pvv kan det finnas fog för det. Det vet jag inte så noga, eftersom jag inte vet så mycket om Holland.

Helt klart är i alla fall att Pvv gått till val på en antiislamsk profil och att detta gett utdelning hos väljarna. Man kan kalla detta främlingsfientligt, det finns det ju delvis goda grunder för eftersom Geert Wilders klumpar ihop alla muslimer och ger dessa en beteckning som homofober och kvinnohatare. Här tycker jag det blir fel.

Islam är ett mycket brett begrepp med många olika uttolkningar, varje muslim har sin syn på religionen. En del bryr sig inte så mycket, vissa muslimer dricker alkohol och äter kanske griskött också. Jag tror verkligen inte att alla muslimska män slår sina kvinnor och barn.

Sen ska jag inte sticka under stol med var jag står i själva sakfrågan: kvinnoförtryck, barnaga eller böghat kan aldrig vara rätt. Inte heller kan man ursäkta att folk gör det med att en religion säger att det är okej. Människors religiösa uppfattningar ska respekteras, men när det kommer till handlingar ska överträdelser bestraffas.

Det ska vara fritt fram att propagera för en homofobare äktenskapsbalk och införandet av barnaga, precis som det ska vara fritt fram för mig att verbalt dissikera dem som de reaktionära krav de är. Men om en förälder slår sitt barn ska straffet falla hårt och rättvist. En imam som vägrar viga homopar i moskén bör bli av med sin imamlicens, det är min uppfattning.

Islam är inte en monolitisk ideologi, det är ett helt paket av olika åsikter om hur man ska leva sitt liv. Vissa av dessa åsikter är harmlösa, vissa är till och med bra men andra är det definitivt inte. Istället för att döma ut hela islampaketet borde progressiva krafter (främst inom vänstern) döma ut de delarna som är fel. Det finns säkert gott om progressiva krafter inom islam som man kan samarbeta med.

Exempelvis kan man vara emot barnaga, homofobi och kyskhetstänkande men för en tuff kriminalpolitik och ett starkt försvar.

Men att döma ut det onda anser jag att etablerade krafter inte gjort, i alla fall inte i Sverige, och förmodar jag så är det en liknande situation i Holland. Var är idag den vänster som en gång bekämpade svenska kyrkans reaktionära syn på kvinnor och bögar under den marxistiska parollen "Folkets styrka utan kyrka"? Jo, socialdemokraterna bedrev för bara några år sedan ett intimt samarbete med fundamentalistiska muslimer (men det har fått mycket intern kritik sen också). När inte de vanliga partierna tar tag i problemen, utan snarare försöker måla fram islam som något positivt så står ju buren öppen. Främlingsfientliga krafter kan bedriva hets mot andra etniska grupper enbart genom att ha monopol på självklar kritik emot en religion som är allt annat än perfekt.

Men på en punkt har det skett en liten positiv förändring. När en kurdisk flicka blev mördad av sin familj gick det inte längre att blunda för de tokigheter som kommer i kölvattnet av en missriktad och alltför generös tolerans. Mona Sahlin gjorde säkert denna omvändelse under galgen, men hon gjorde den i alla fall. Vilket i slutänden är det som räknas. En av de högsta ledarna för muslimska samfundet reagerade på följande sätt:

Mahmoud Aldebe uppfattar hela debatten kring rättegången mot farbröderna som en enda stor attack mot religionen islam och slår vilt omkring sig i brevet. Han anser att debatten om hedersmord riskerar "att uppmuntra invandrarflickor att revoltera mot familjens traditioner och religionens värderingar".


Aldebe har i en enda mening klarlagt för alla progressivt sinnade människor varför hedersvåldet inte bara måste bekämpas juridiskt, utan också varför det är så viktigt att ständigt ta debatten mot de ideologier som uppmanar eller ursäktar den här typen av beteenden.

Karl Marx hade rätt - religionen är verkligen ett opium för folket.

Pingad
, och här en länk till Dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tror på yttrandefrihet, men det finns två undantag:
Massutskick
Riktigt grova personangrepp